maandag 17 maart 2014

EMG Test

Een aantal mensen die de ziekte van Waldenström hebben, hebben daarnaast last van tintelingen in handen en voeten, spierkrampen, korte stekende pijnprikkels, ongevoeligheid en dergelijke. In dat geval is het bijna zeker, dat je ook last hebt van polyneuropathie. Je krijgt dan te maken met neurologie en neurofysiologie. De neuroloog/neurofysioloog gaat onderzoeken, n.a.v. de klachten, in welke mate je deze aandoening hebt en op welke plaatsen. Het is, zo heb ik begrepen, altijd in handen/armen en/of voeten/onderbenen.
Er is een aantal onderzoeken dat dan uitgevoerd wordt: een onderzoek naar je reflexen, een EMG (electromyogram) een wrinkle test en in mijn geval werd er een buikvetbiopt genomen.
Dat laatste gebeurde op een andere afdeling. Er zijn maar weinig artsen die een dergelijk biopt nemen met dat doel, en het onderzoek van het biopt wordt uitgevoerd door gespecialiseerde artsen (er zijn er maar een paar in Nederland).
Van het reflex-onderzoek kan ik geen filmpjes vinden. Het is een uitgebreid onderzoek, waarbij je zelf door het beantwoorden van vragen tijdens het onderzoek een belangrijke rol speelt. Het is totaal niet vervelend. Tijdens het onderzoek is al bekend in hoeverre je reflexen onder de maat zijn, dan wel totaal verdwenen. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een uur.
Een EMG is een vervelend onderzoek. Bij mij werden voeten, onderbenen, handen en onderarmen getest. Je hoeft vooraf geen maatregelen te nemen, al mag je geen huidverzorgingsproducten vooraf gebruiken. Het onderzoek begint met het op temperatuur brengen van je ledematen. Dit gebeurt door middel van een voetenbad waarin je een kwartier je onderbenen moet houden. Idem handen.
Het onderstaande filmpje geeft een goed beeld wat je te wachten staat. Ik vond het een vervelend onderzoek. Het duurt lang, het is niet pijnlijk, maar je krijgt wel steeds een vervelend gevoeletje als er een stroomstootje wordt doorgevoerd. De dosis elektriciteit wordt daarbij steeds opgevoerd.
Het onderzoek duurt ruim een uur. Je ondervindt na afloop geen hinder van het onderzoek.


Van de wrinkle test kan ik geen bruikbaar filmpje vinden. Het is een eenvoudig onderzoek. Je moet zo'n 20 minuten met je handen in een bak warm water. Daarna wordt gekeken of je huid ook rimpels vertoont. Vooraf hoef je nergens mee rekening te houden en je hebt ook na het onderzoek geen hinder.
Als je in het wait-and-see behandelbeleid zit kan de cyclus van onderzoeken herhaald worden.

De buikvet-bioptie die bij mij uitgevoerd werd is niet standaard. Ze werd uitgevoerd omdat het IgM bij mij erg snel omhoog ging en er uitgesloten moest worden dat er een andere boosdoener in mijn bloed actief zou zijn, die dit veroorzaakte. Dit ging samen met een bloedonderzoek dat zelden wordt uitgevoerd. Bij het onderzoek maken ze in je buik twee ondiepe gaatjes en gaan daar naar binnen om een soort tunneltje te maken, waarnaeen klein beetje vetweefsel weg wordt genomen. Het onderzoek zelf is niet pijnlijk, je hoeft vooraf geen maatregelen te nemen, en na afloop moet je even een tijdje rust nemen voor je naar huis gaat. Er werd mij aangeraden niet zelf auto te rijden. Ik heb er weinig hinder van ondervonden. Het onderzoek duurt nog geen half uur. ik kan van dit onderzoek geen filmpje vinden.
De uitslagen van al deze onderzoeken gaan naar je hematoloog, die dan samen met jou besluit op welke manier de behandeling al dan niet wordt voortgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten