donderdag 7 januari 2016

Terugblik 2015

Een jaar is voorbij gegaan, en wat ik aan het eind van een jaar wel vaker doe is terugblikken. Dit jaar is dat niet anders. Het is wel voor het eerst dat ik dat opschrijf. Bij dat terugkijken is de laatste jaren niet onbelangrijk geworden te recapituleren hoe het met mij qua gezondheid gesteld is. Misschien kan ik het het best omschrijven als het opmaken van de winst en verliesrekening van mijn gezondheid. Er zijn nogal wat dingen gebeurd die niet aardig waren, en waar ik al eerder melding van maakte. Overheersend was het gedoe met een niet verdwijnende blaasontsteking en de zaken die in verband daarmee erop volgden. Ik heb die periode, achteraf gezien, niet als prettig ervaren. Ik heb geprobeerd in die periode steeds van dag tot dag te leven en maar te berusten in zaken waar ik geen enkele invloed op had. Dat is me aardig gelukt, mee dankzij de gesprekken die ik heb gehad met lotgenoten. Die gesprekken waren steeds een aardig referentiepunt, en ik merk dat ik behoorlijk goed kan omgaan met onzekerheden, tegenslagen en verminderde mogelijkheden. Ik vind het ondertussen niet meer zo nodig om een overdosis aan energie te steken in het gezond blijven. Het is namelijk een overbodige exercitie gebleken. Er zijn nauwelijks zaken waar ik invloed op kan uitoefenen. Wel blijf ik bezig met mijn conditie op pijl te houden, maar ik kan goed accepteren nu dat een verslechtering daarvan, door wat voor omstandigheid dan ook, niet moet leiden tot een versneld herstel daarvan.  Het valt me achteraf op, dat ik per dag eigenlijk maar weinig bezig ben met ziek zijn. Eigenlijk is dat beperkt gebleven tot de momenten dat er naar het ziekenhuis gegaan moest worden, de maandelijkse lotgenotenavond, de momenten dat er naar mijn gezondheid gevraagd werd en de momenten dat mijn lichaam aangaf dat er iets niet klopte. Dat laatste wordt naarmate de tijd vordert trouwens een proces wat minder bewust ervaren wordt. Wat daarbij ook geholpen heeft is, dat ik de dagelijkse routinezaken zoals temperatuur opnemen en zo in overleg met mijn hematoloog achterwege kan laten.

Wat verder memorabel is zijn de bijeenkomsten met lotgenoten bij het Behouden Huys. Ik ervaar het als een warm bad, ook al komen er soms erg verdrietige zaken aan de orde. Het is een waardevol leerproces mezelf te leren kennen en de eigen mogelijkheden en beperkingen te ontdekken en te activeren. Buiten het Behouden Huys heb ik nog regelmatig gesprekken met een lotgenoot die dezelfde insteek als ik heeft. We spreken nooit over ziek zijn, maar wel over het mens zijn. We hebben ook een keer een liedje op elkaar losgelaten om elkaars kenmerken te illustreren. Aardig is dat voor mij het volgende liedje aan me voorgeschoteld werd. Een liedje dat ik afgelopen jaar wel eens draaide in mijn zoektocht naar mezelf, en speciaal deze uitvoering vind ik erg treffend.


Een jaar is voorbij gevlogen en ik prijs me gelukkig dat ik niet binnen de statistiek van de ziekte van Waldenström val. Hopelijk blijft dat zo.
Ik zit nu al een behoorlijke tijd in Oostenrijk, en dat bevalt me prima. Helaas moet ik binnenkort voor een korte periode naar huis. Eind januari of anders de eerste week van februari ben ik in ieder geval weer voor een lange periode terug hier in Oostenrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten