woensdag 20 april 2016

Een kankerpatiënt is geen held.


Via het Behouden Huys kreeg ik dit filmpje.


Het was eigenlijk bedoeld als tegengeluid aan de "Opgeven is geen optie" filmpjes in het kader van de Alpe d'Huez akties, waaruit sommigen (in mijn ogen onterecht) concluderen dat een kankerpatiënt wordt geacht te vechten tegen zijn ziekte. Het "opgeven" heeft daarentegen betrekking op onderzoek naar de ziekte. Ik ben het daarom ook eens met de visie die in het filmpje wordt geponeerd, dat je geluk hebt als je deze ziekte overleeft. Je overwint de ziekte nooit. Geluk hebben is de factor die overleven bepaalt. Soms is dat zo, als men bijvoorbeeld een goede therapie heeft ontdekt. Soms is dat niet zo, als blijkt dat er geen goede therapie voorhanden is, of omdat te laat de ziekte zich openbaart.
In mijn geval bestaat het "gevecht" tegen deze ziekte dan ook uit het bewerkstelligen van een aanvaardbaar nivo in kwaliteit van leven. Als "niet behandelen" daarin past, zal ik net als Huub Oosterhuis, die de aanleiding van dit filmpje en artikel in de Volkskrant was, voor deze optie kiezen.
In de contactgroep waarin ik zit wordt verschillend gehandeld. De één is wanhopig bezig te zoeken naar overlevingskansen, terwijl de ander juist bezig is te leven in de wetenschap dat elke dag er één is. Ik vereenzelvig me met de laatste, en het voldoet goed, of beter, ik beleef mijn leven bewuster dan ooit tevoren, en dat beschouw ik als een verrijking van mijn leven. En hoe lang dat leven duurt?..... who knows. Het is voor mij geen probleem waar ik me druk over maak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten